Gillar du Photoshop? Då kommer du att irritera dig på Illustrator. I alla fall till en början.

Menyerna är inte desamma och knapparna gör inte alltid vad man förväntar sig att de ska utföra. Men om man tillåter sig att få vara nybörjare på nytt, så kommer man snart upptäcka att Illustrator är ett program fullt av möjligheter som på bästa sätt kompletterar Photoshop (eller kanske till och med ersätter).

Illustrator använder sig av vektorgrafik, tillskillnad från Photoshop som använder sig av pixelgrafik. Har man en bild i Photoshop och förstorar upp den 500% syns oftast mycket tydligt att bilden är pixlig. Den består av små färgade fyrkanter. Att skriva ut den då är oftast inte att tänka på om man vill ha ett bra resultat. Tar man en photoshopbild och förminskar kraftigt så kan bilden förlora mycket av sina detaljer. Den tappar bort och tolkar om pixlar. För den som är noggrann blir detta ett problem. Det är här man använder Illustrator och vektorgrafik. Oavsett om företagets logotyp ska tryckas på en fondvägg eller som en liten ikon på webben, så behåller den form och färg. Vektorgrafiken är inte beroende av storleken för att se perfekt ut. Allra tydligast brukar detta synas på den som ändrar storlek på en bildfil som innehåller text. Text i vektorgrafik ser skarpare ut.

Illustrator passar utmärkt för logotyper. Bilder som innehåller text. Illustrator är också fantastiskt spännande att skapa konst i. Kreativa porträtt för ett t-shirttryck eller mönster till ett tyg eller ny tapet.

Gillar du Photoshop så kommer du en dag att gilla även Illustrator. Men tillåt dig att bli frustrerad i början.

/ Agneta

av super