En grafisk designer kan kort beskrivas som någon som skapar visuellt innehåll. Det kan ske med såväl digitala som fysiska metoder. Vanliga arbetsuppgifter är till exempel att skapa:

  • Annonser
  • Loggor
  • Affischer

Ofta jobbar man direkt med kunden för att ta fram ett visuellt koncept som passar med det kunden vill ha fram, även om det ofta är en art director som har helhetsansvaret.

Att jobba med grafisk design är en dröm för många. Klart är att det finns många fördelar med jobbet – men så finns det också en baksida av myntet.

Fördelar

 

  • Du får vara kreativ på jobbet. Den som jobbar som grafisk designer har goda möjligheter att få utlopp för sin kreativitet på arbetstid. Dessutom finns det många olika typer av branscher som har behov av någon med den kompetensen, vilket ger möjligheter att jobba inom en bransch man är intresserad av generellt. Den som är intresserad av ekonomi kanske gärna jobbar med finans, medan någon som är intresserad av sport kan jobba åt olika idrottsföreningar och företag. Eller varför inte jobba som Youtuber eller att blogga om ekonomi?
  • Arbetar kontorstimmar. Många andra kreativa arbeten kan innebära att man får jobba sena dagar. Grafiska designers däremot, jobbar ofta vanliga åttatimmarsdagar. Är det någon tajt deadline som stundar kan kanske ett par övertimmar behöva göras – men som regel är det ”stabila” arbetstimmar.
  • Lönen. Snittlönen i Sverige ligger omkring 30 000 kronor i månaden, eller strax därunder. Bland grafiska designers ligger lönen oftast på mellan 32 000 och 42 000 kronor i månaden – potentiellt en bra bit över snittet, alltså.

 

Nackdelar

 

  • Stillasittande arbete. Visserligen är det kanske inte alla som tycker att det är en nackdel, men de flesta kan nog hålla med om att stillasittande under stora delar av dygnet inte är optimalt för hälsan. Den som arbetar med grafisk design bör komma ihåg att ta raster och röra på sig ofta.
  • Begränsade karriärmöjligheter. Det är kanske inte alla som strävar efter det, men att bli befordrad som grafisk designer är svårt. Vanligast är kanske att man får en ledarroll där man ser över ett team med designers. Dock bör det nämnas att den som frilansar kan ta ett högre arvode med ökad erfarenhet.

av super