Det första intrycket på en hemsida är viktigt och det är lätt att haka upp sig på innehållet. Men även designen är viktig för helhetsintrycket – om inte det är bra är det troligt att besökaren lämnar sidan inom bara ett par sekunder. Utseendet är med andra ord lika viktigt som innehållet och för att hitta rätt design och utseende finns några effektiva knep.

Tilltalande design får besökaren att stanna

Det första intrycket på en hemsida är viktigt för att skapa ett förtroende hos besökarna och för att få dom att stanna på sidan, i stället för att klicka sig vidare till en konkurrent. För vissa är det viktigt med en estetiskt tilltalande design – där färger, bilder, typsnitt och annat visuellt står i fokus.

För andra är det viktigare med funktion och användarvänlighet så en snygg hemsida bör inte bara vara estetiskt tilltalande utan även snyggt designad vad gäller funktioner och navigation. Design och funktion går hand i hand – enkelt förklarat ska det vara enkelt att hitta på sidan samtidigt som det är en fröjd för ögat att klicka runt på den!

Vilken design passar din hemsida?

Vad som är en snygg hemsida och inte är olika för alla – smaken är som baken och allt det där. Men för lyckas skapa en tilltalande design finns ett bra knep och det är att utgå från målgruppen.

Vad är tilltalande för kvinnor mellan 20–35 år eller vad gillar män mellan 30–40? Jämför till exempel en hemsida som säljer smink och hudvårdsprodukter med en som säljer inflyttningspresenter.. Dessa två har troligen inte samma målgrupp och skiljer sig därmed ganska mycket när det kommer till utseendet.

Om en hemsida däremot inte upplevs som snygg och tilltalande av besökarna (målgruppen) är risken stor att gå minste om potentiella kunder. Detsamma gäller om sidan inte är användarvänlig så det är med andra ord fördelaktigt att ha en hemsida som både är estetiskt tilltalande och enkel att använda.

av super