Att designa en hemsida kan vara svårt nog. Att designa en hemsida för barn är kanske ännu svårare. Barns syn på världen skiljer sig från den syn vuxna har – så hur ska man tänka för att göra något som får barnen att stanna, interagera och komma tillbaka till hemsidan?

Färgglatt

Att många och ljusa färger är en fördel kan kanske de flesta gissa. Starka färger fångar ögat, precis som de tecknade barnprogrammen på TV gör. Till skillnad från ”vanlig” design har du mer utrymme att leka med bakgrundsfärger och färgförändringar i fonten. Se även till att få in bilder och animationer med starka färger.

Använd animationer

Animationer kan skapas med exempelvis JavaScript, men det finns också många sidbyggare som gör det enkelt att animera ungefär det du vill. Det kan till exempel handla om rubriker där bokstäverna ramlar in efter en, eller med gubbar som trillar in på sidan. Använder du WordPress finns gott om gratis tredjepartspluggar som gör det möjligt att addera en animation på sidan med bara några klick.

Håll stämningen glad och lätt

Både vuxna och barn dras till det som är glatt och livfullt ­– men det gäller kanske för barn i högre utsträckning. Genom att använda ljusa färger, animationer och bilder med glada budskap har du större chans att fånga – och behålla – den yngre publiken.

Ett sätt att hålla stämningen glad och lätt är genom headerbilden. Välj något positivt med många färger för att direkt fånga intresset.

Ta hänsyn till åldersgruppen

”Barn” är en ganska bred åldersgrupp och det gäller att ta hänsyn till hur olika barn kan vara i olika åldrar. Är målgruppen tre- till femåringar kan söta figurer, stilrena färger och minimalt med text vara en vinnarlayout. Om barnen däremot är mellan, säg, nio och tolv, krävs det mer för att fånga och behålla intresset. Här finns det mer utrymme att använda sig av text, större färgvariationer och detaljer i designen.

 

av super