Webbhotell

Om man har en hemsida, men inte vill ha den på sin egen dator, på grund av exempelvis intrångsrisk eller risken för överbelastning om hemsidan är stor så är det en bra idé att publicera sin hemsida på ett bra webbhotell. Webbhotellet ansvarar då för exempelvis brandskydd och försäkrar sig mot intrång, men utöver detta står webbhotellet för en dygnet runt anslutning till internet, och din hemsida kommer att ligga på flera olika servrar för att du ska vara säker på att din hemsida alltid finns tillgänglig.

Risken med att ha en hemsida liggandes på din egen server är att om du inte kan stå för ett dygnet runt anslutning eller får driftproblem kommer din hemsida ligga nere väldigt ofta och du kommer förlora kunder på det sättet. Det bästa sättet att få kunder och ta tillvara på de kunder man redan har är att alltid vara tillgänglig.

Det finns webbhotell som kostar, men då erbjuder en större kapacitet och en mer arbetsvillig service vid diverse problem som uppstår, det finns även gratis webbhotell som istället finansierar sin verksamhet med reklam på din hemsida. Vilket webbhotell du tycker är lämpligt har helt att göra med vilken typ av hemsida du driver, om det är din privata hemsida där du skriver om vad du åt till middag igår kanske du inte behöver ett webbhotell som klarar enormt stor trafik, såvida du inte försörjer dig på att berätta för människor vad du åt till middag igår.

Om du däremot har ett stort företag som säljer tusentals produkter kan det vara en bra idé att antingen ha egna servers som din hemsida kan ligga på, men se även till då att ha duktig internetsupport inom personalen samt en bra och stabil brandvägg och att din hemsida ligger på flera servers på flera datorer för att den ska finnas tillgänglig dygnet runt. Det kan vara värt att betala ett webbhotell för att ta hand om driften av hemsidan, det enda du behöver göra då är att fokusera på designen samt utformandet av hemsidan, men när det är klart är det bara produktuppdateringen som du sköter själv. Detta innebär att du istället kan få mycket annan tid till att få ut dina produkter till nya potentiella kunder, samt ta hand om nya produkter.

Seriösa webbhotell registrerar även hemsidan i kundens namn så att vid eventuella problem kunden kan välja att byta webbhotell utan att detta omöjliggörs. Om webbhotellet är seriöst vill de ha frivilligt samarbete från båda sidorna och strävar efter att göra sina kunder nöjda istället för att binda dem till ett ofrivilligt avtal med fula knep.

Oavsett om du väljer att använda dig av ett webbhotell eller en egen hemsida är det viktigt att du har ett bra domännamn till hemsidan.

Vill du ha mer kraft och frihet så kan vi rekommendera att du använder dig av dedikerade servrar eller en VPS.