Jag trodde att jag hade öga för att se om en webbsida var tillgänglighetsanpassad, men det var före jag testade att surfa runt på webben med en talsyntes. Jag klarade max 10 minuter innan jag slet av mig ögonbindeln i ren frustration.

Så är du på väg att designa en webbsida? Här kommer 2 tips att tänka på:

  1. Om rubriken finns i form av en bild, lägg då även till rubrikens text i bildens alt-text. Hur lätt är det att förstå innehållet på artikeln om allt jag får ut är det kryptiska namnet på en jpeg? Finns istället en alt-text kommer talsyntesen läsa upp vad som står där.
  1. Använd H1 och H2. Visst, jag kan hålla med om att det kan bli snyggare om man bara förstorar ord och gör dem i fetstil, men det hjälper ingenting för den som sitter med talsyntes.Om H1 och H2-rubriker används rätt så kan jag i talsyntesen bläddra en rubrik eller underrubrik i taget och leta fram det jag vill läsa om. Har man istället gjort egna lösningar kan jag bara bläddra ett ord i taget. Då blir det svårt att få ett sammanhang.Dessutom, man kan faktiskt designa om det förinställda utseendet på H1, H2, H3, bildtexter osv. Det är värt att lägga lite tid på det. Tror man även spar tid i längden att välja sin förvalda inställning än att komma ihåg ”Jo, här brukar jag alltid ha storlek 16 fetstil Garamond”.

Tänk själv när vi är gamla och skumögda. Jag kan nästan lova att internetgenerationen inte kommer vilja lägga av med internet bara för att synen kanske inte är som den varit. Det finns många goda skäl till varför vi borde tänka mer på tillgänglighet som designer och redaktör.

/ Agneta

  1. Du vet väl om att det finns en inbyggd talsyntes i iPads? Sätt på den och testa din webbsida. Hur lättframkomlig är den

&nbsp
;

av super