Jämför elavtal, försäkring, lån, kreditkort eller varför inte blivande partner. Internet tämligen översvämmas av sidor som vill hjälpa oss konsumenter att jämföra och hitta rätt. Inte sällan skriver de at de ”jämföra alla” produkter eller tjänster på marknaden och att de därför underlättar för kunden att hitta bäst alternativet. Men bästa för dig – behöver ju inte vara bästa för en annan person. 

 

Ska ta ett exempel inom kreditkort och lyfta upp en väns sida som jämför bästa kreditkortet för resor, för matinköp, för shopping osv. Det är just denna bredd jag gillar. Istället för att lista upp de fem ”bästa” kreditkorten i toppen så väljer han att dela upp det i olika kategorier. Tänk om en sida skulle jämföra knivar och skiva ”detta är bästa kniven”. Ingen skulle tro på det eftersom det är brutal stor skillnad på en kökskniv och en morakniv. Allt handlar om vad man ska använda kniven till. Med kreditkort är det samma sak – allt handlar om vad den ska användas till. Det är allts viktigt att dela upp korten i underkategorier så som min vän gör.  

 

Sök själv på ”Bästa privatlånet”, ”bästa hundförsäkring” eller liknande och ha detta i åtanke. Visar sidan upp enbart ett fåtal produkter/tjänster eller inte? Väljer de bakom hemsidan att dela upp det i olika kategorier så det blir lättare för konsumtenen att hitta rätt? Kanske att det är bästa hundförsäkringen beroende på hundras och bästa privatlånet beroende på lånesumma och amorteringstid osv. Till stor sannolikhet inte.

 

Ett stort antal jämförelsesidor radar bara upp de olika alternativen och sätter egna betyg på dessa. Men detta utan att ge besökaren den information som faktiskt behövs för att rätt beslut ska kunna tas beroende på inriktning. 

Kommer min vän att lyckas bättre med hans sida, bastkreditkort.se? Jag vet inte – men jag kommer i alla fall vara på honom hårt om han buntar ihop allt i en hög och jämför lite schablonmässigt. Tror även att konsumenterna i längden har insett att många jämförelsesidor knappt jämför – då finns ett utrymme för de som verkigen gör det. 

av super