Bildtårta.se är en hemsida som skriver om och säljer bildtårtor. Bildtårtor görs med ett slags tunnt ätbart papper som föreställer ett foto eller en bild och som man kan lägga på en tårta. Bildtårtor är inte särskilt välkända, vilket hemsidan tacksamt nog förklarar. Den visar dessutom på flera olika fördelar med bildtårtor, samt hur man ska göra för att lägga på dem.

Problemet är att om man sedan bestämmer sig för att faktiskt köpa en bildtårta är det inte lika lätt. Trots att hemsidan hävdar att den förmedlar bildtårtor med flera olika teman, såsom ”Frost” och ”Spindelmannen”, så går 2 av 5 teman inte att hitta någonstans och övriga teman har ett ganska magert utbud med endast tre alternativ per tema. Detta kan bero på att sidan inte är färdigutvecklad ännu, men problemet är att den underbygger förtroendet hos konsumenten. Om kunden inte hittar det som sidan utlovar är risken stor att denna inte återkommer någon mer gång dit, eftersom den inte kunde hålla uppe förväntningarna. Man bör därför aldrig lägga upp en hemsida innan den är klar, eller åtminstone kan hålla allt den utlovar.

Ett annat problem med sidan är det estetiska. När man utformar en sida är det fördelaktigt om den ter sig lockande för målgruppen. I detta fallet torde målgruppen vara barn eller deras föräldrar om man ser till vilka teman som finns. För att locka målgruppen hade det därför varit passande med glada färger och mycket bilder, något som barn ofta gillar och som ökar köplusten. Istället har vitt, grått och pastellrosa använts, samt mycket text och få bilder. Det är inte direkt den optimala designen för att locka kunder, utan det kan snarare avskräcka och kännas jobbigt att läsa all textmassa.

Slutligen är bildtårta.se en hemsida under uppbyggnad. Den har en del bra saker, men också en hel del att arbeta med för att bli en lockande hemsida.

av super