Den som har gått från Windows till Mac saknar säkerligen Paint. Det är mycket enkelt att skapa enkla bilder eller redigera det man importerar direkt in i programmet. Funktionaliteten kan visserligen inte jämföras med den som finns i Photoshop eller andra mer avancerade redigeringsprogram, men oftast räcker Paint för det man behöver få gjort. Om man tittar på bildredigeringen i Mac (som enkelt koms åt genom att trycka på en knapp när man visar bilden) finns det liknande funktioner som i Paint – även om det ser lite annorlunda ut.

Gör det svåra enkelt

När du har öppnat en bild i din Mac klickar du bara på väsksymbolen (som finns bredvid sökfältet). Du får då fram en verktygsrad med flera funktioner. Trycker du på triangelsymbolen kan du till exempel reglera exponering, kontrast och skuggor. Här kan du också ändra mättnad, temperatur och färgton. Dessa effekter är mycket kraftfulla och kan potentiellt ge dig det du vill åt i din bild.

Lägg till text

Precis som i Paint kan du lägga till text enkelt. Tryck bara på symbolen med ett ”T” i sig och börja skriv. För att ändra font, storlek och färg på texten trycker du på ”A” längst upp till höger i verktygsraden. Dessutom kan du enkelt lägga till en snygg skugga på texten. Klicka bara på symbolen med tre streck, och välj sedan strecket med en skugga under sig. Funktionen kan användas för att till exempel göra bilder liknande headers, som du till exempel ser på den här sidan. Det tar inte mer än någon minut att fixa det.

Enkel beskärning

Det är oerhört enkelt att beskära bilderna i Förhandsvisning. Markera bara det område du vill ta bort, och tryck ned CMD + K. Om du trycker på CMD + L roterar du bilden. I programmet finns en rad smidiga kortkommandon som gör bildhantering mycket enkelt – och tidseffektivt.

av super