Alla som jobbar med SEO vet att långa texter lönar sig. Test efter test visar att Google prioriterar längre texter i sökresultatet.

Men betyder det att besökarna uppskattar långa texter? Nej generellt inte. Behöver de scrolla långt för att hitta vad de letar efter är risken stor att de lämnar sidan redan innan de börjar leta. De ser inte träden på grund av all skog…

Som webbmaster behöver man därför jobba med navigeringen tydligt. Det är möjligt genom att skapa enkla innehållsförteckningar i början av texten som därmed guidar läsaren till rätt stycke direkt.

Bilden nedan är från ett test på actionkameror på Testat.nu

Det finns flera saker jag kan lyfta fram från denna guidande innehållsförteckning som gör att den sticker ut positivt mot många andra lösningar.

Först presenteras fyra rekommenderade kameror tydlig. Detta med siffror 1-4, namn och kort förklaring. Sen går de över till blåa rutor vilket talar om för oss besökare att dessa kapitel handlar om något annat. I detta fall handlar de om vad man man kan jämföra på olika kameror.

Det finns alltså flera saker som gör detta tydligt.

  • Det står ”Innehållsförteckning”
  • Färgmarkeringarna visar olika inriktningar på artiklarna
  • ”Visa allt innehåll” döljer halva förteckningen så den inte blir så lång
  • Siffror som förtydligar ordningen.

Behövs det?

Det kan tyckas övertydligt men det är det inte. Det är extremt många fler som slarvar med guidningen än som gör det tydligt nog. Vid en första anblick ser denna innehållsförteckning snygg och ren ut. Det är när man börjar granska dess element som det visar sig att det är fördelaktigt tydlig mot besökarna.

Även vid internlänkning

Det finns flera fördelar att skapa dessa innehållsförteckningar och därmed internlänkning inom samma artikel. Som visas ovan hittar besökaren snabbt till den del som eftersöks. Därmed tappar man inte bort besökare när de letar (och ger upp) i jakten på information.

Varje länk inom artikeln får en unik url med en # ex Super.nu/antiloper/#snabbhet. Detta gör att man kan länka från andra sidor på webbplaten exakt till rätt ställe i artikeln. Detta i motsats mot att bara länka till själva artikeln och att besökaren sedan får klicka sig vidare till rätt stycke i texten.

Att guida är otroligt viktigt och kan ske på flera olika sätt. En tydlig innehållsförteckning på de längre texterna är en väg att gå.

av super